Αρχίζουμε το σημερινό μας κείμενο με μια μικρή διευκρίνιση, για να μην παρεξηγηθούμε: Δεν κατακρίνουμε κάθε παραλιακό προορισμό, ούτε το κείμενο μας έχει να κάνει με προσωπικά γούστα του τύπου “κάποιοι αγαπάνε το βουνό και κάποιοι τη θάλασσα”. Ούτε σκοπός μας είναι να ξενερώσουμε τα πλήθη.
Το κείμενο αυτό έχει ως στόχο να θίξει κάποιες ιδέες ή εικόνες στο μυαλό πολλών ανθρώπων, οι οποίες είναι ικανές να μετατρέψουν μια καταπληκτική ταξιδιωτική εμπειρία σε απόλυτη “σούπα” (ποδοσφαιρική αργκό: όταν ένα ματς είναι βαρετό, χωρίς φάσεις και χωρίς γκολ).
Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι εκτός από νησιώτες, με πάρα πολλές επιλογές για βουτιές και πλατς πλατς, είμαστε απελπιστικά κοντά στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί έναν ονειρεμένο καλοκαιρινό (σε αυτή την περίπτωση) προορισμό, λόγω των πολλών παραθαλάσσιων περιοχών και νησιών της.
Με τόσους διαθέσιμους κοντινούς προορισμούς, πώς στο καλό καταλήγουν πολλοί σε απόμερα νησάκια της Ασίας, πραγματοποιώντας πτήσεις 8 – 10 (ή και περισσότερων) ωρών, για να βρεθούν σε μια “εξωτική παραλία”; Σίγουρα μια εικόνα ή ένα βίντεο στο instagram, που παρουσιάζει μια ξύλινη βίλλα, κτισμένη πάνω σε δοκούς, πάνω από τη θάλασσα, είναι κάτι άκρως ελκυστικό (δεν είμαστε εντελώς άψυχοι). Εκεί είναι που πρέπει να μπει ένα φίλτρο, ούτως ώστε να μην αποπροσανατολίζονται οι μάζες.
Αναρωτηθείτε:
Υπάρχει, άραγε, στο συγκεκριμένο προορισμό, κάτι άλλο εκτός από αυτή την καθ’ όλα μαγευτική εικόνα της ξύλινης καλύβας πάνω από το νερό ή μετά τις πρώτες 5 – 6 βουτιές θα αντιληφθούμε πως έχουμε πληρώσει πάρα πολλά λεφτά για κάτι το οποίο θα ξεθωριάσει πολύ σύντομα; Η απάντηση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ΟΧΙ.
Μια χώρα με πολλούς τέτοιους προορισμούς είναι η Ταϊλάνδη, μια χώρα που αγαπάμε πάρα πολύ. Διαθέτει πανέμορφες πόλεις με έντονο το ιστορικό και θρησκευτικό στοιχείο, καταπληκτική κουζίνα (foodies όλου του κόσμου ενωθείτε), πλούσια φύση και υπέροχα νησιά, που έχουν πολύ περισσότερα να επιδείξουν από τις κατάξανθες παραλίες (εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως λατρεύουμε το Konnos Beach).
Παρ’ όλα αυτά μιλάμε καθημερινά με πολλούς υποψήφιους πελάτες, οι οποίοι (παρασυρόμενοι από φωτογραφίες και βίντεο του διαδικτύου) ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα νησία στην άκρη του κόσμου, για να ξεκουραστούν στις παραλίες τους, θυσιάζοντας παράλληλα όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.
Απορία: Μετά από πόσες ώρες ξαπλωμένος σε μια απόμερη παραλία, θα αντιληφθεί κάποιος πόσα πράγματα προσπέρασε;
Όσοι έχετε δει τη φημισμένη ταινία Indiana Jones and the Last Crusade, θα θυμάστε την σκηνή, όπου ο Walter Donovan πίνει από το λάθος δισκοπότηρο και μετά από μια πολύ αστραπιαία γήρανση αποσυντίθεται και γίνεται σκόνη. Κάπου εκεί εμφανίζεται το φάντασμα ενός ιππότη που λέει τη χαρακτηριστική ατάκα “He chose.. poorly” (ελλ. “επέλεξε λάθος”).
Αυτή η ατάκα είναι ακριβώς αυτό που σκεφτόμαστε, όταν ακούμε παραδείγματα, όπως αυτό που αναφέραμε πιο πάνω.